Psikolojinin ilgi alanına giren konuları araştırmak adına izlediği yöntemler bulunmaktadır. Bunlar psikolojide araştırma yöntemleridir. Gözlem, vaka çalışması, anket çalışması, görüşme, ilişkisel çalışma ve deneysel çalışma olarak ayrılırlar.

Psikolojide Gözlem

Psikolojide araştırma yöntemleri, doğal ve sistematik gözlem olarak ikiye ayrılır. Doğal gözlem organizmaların eylemleri hareket halindeyken doğal ortamı içerisinde hiçbir müdehale edilmeden izlenmesine denir. Fakat denek bunun farkında olmaz. Sistematik gözlem ise organizmaların eylemlerinin yönlendirme ile belirli amaç içerisinde izlenmesidir. Bu yöntemde organizma şartların tamamını ve ya bir kısmını kendisi belirler. Örnek verecek olursak bir erkek çocuğundan baba gibi davranmasının istenmesi ve ne yapacağının gözlemlenmesi sistematik gözlemdir, öğrenciler teneffüse çıktığında gözlem yapmak ise doğal gözlemdir.

Psikolojide Vaka Çalışması

Yöntemin amacı birey hakkında detaylı bilgi edinmektir. Bireyin hayatı, işi, eğitim durumu, psikologlar ve psikiyatristler tarafından değerlendirilir ve yapılacak psikolojik testlerin de sonuçları bir araya getirilir. Hastalıkların tanısında ve tedavisinde bu yöntem kullanılır.

Psikolojide Anket Çalışması

Psikolojide araştırma yöntemlerinden bir diğeri de anket çalışmasıdır. Anket çalışması yapılırken öncelikle bir konu seçilir ve bu konuyla alakalı sorular sorulur. Daha çok bireyden bilgi elde etmek için bu yöntem kullanılır. Örnek olarak Kıyafet tercihleri, yemek tercihleri verilebilir.

Psikolojide Görüşme

Mülakatta denilmektedir. Yöntem bireyle karşılıklı soru cevap yöntemiyle konuşma esaslıdır. Böylelikle soru cevaplarla bireyi tanımak amaçlanır.

Psikolojide İlişkisel Çalışma

Korelasyon olarak da bilinir. Yaşanan herhangi iki olay veya durumun aralarında bir ilişki var mı yok mu anlaşılmasını sağlamaya çalışılan yöntemdir. Olumlu ya da olumsuz bir ilişki de incelenebilir. İlişki olmayadabilir

Psikolojide Deneysel Çalışma

Bu yöntemde ki amaç neden sonuç ilişkisini belirlemektir. İncelemesi yapılacak olayın şartlarını araştırmayı yapan kişi belirler. Deneyin üzerinde yapılacağı organizma denek, gözlenebilen ve çeşitli değer alan özellikler ise değişken adı alır. Deneyde neden olan etken bağımsız değişken olur. Bağımsız değişken, etkisi incelenecek ve deneyi yapan tarafından ortaya konandır. Sonuç olan etken ise bağımlı değişken olur. Bağımlı değişken, bağımsız değişkenle alakalı ve bağlı olarak değişendir. Uykusuz iş verimi etkiler varsayımında uykusuzluk bağımsız değişken iş verimi ise bağımlı değişken olur. Başarı üzerinde telkinin etkisi örnek olarak verilebilir. Psikolojide araştırma yöntemleri ile ilgili daha geniş bilgi edinmek için sitemiz üzerinden ücretsiz pdf indirebilirsiniz.

Telegram Kanalımız: KATIL