Üniversiteye başlayacaklara tavsiyelerimizi detaylı bir şekilde sıraladık. Bu tavsiyeleri tecrübe etmekte fayda olduğu kanaatindeyim. Üniversite yılları zor ve meşakkatli bir süreçtir. Bu süreci zor yapan ise özgür bir birey olmaya ilk adımın üniversite ile atılmasıdır. Çünkü bireylerin ortaokul ve lise yıllarındaki gibi başlarında bir ebeveyn olmaz ve her birey kendi kararlarını kendisi vermek zorunda kalır. Durum böyle iken ay sonunu getirmek gibi maddi konularda veya herhangi bir sıkıntı durumunda karar merci yine bireyin kendisi olacaktır. Peki üniversiteye yeni başlayanlara tavsiyeler neler olabilir.

Üniversiteye Başlayacaklara Tavsiyelerin İlki: Hazırlık Okuyun!

Eğer üniversite hedefleriniz arasında hazırlık okumak varsa bu hedefinizden geri dönmeyin. Çünkü ingilizce eğitimi almanız hem üniversite hayatınızı hem de iş yaşamınıza büyük katkılar sunacaktır. Hazırlık okumaz direkt olarak 1. sınıftan başlarsanız ve ingilizce ağırlıklı bir bölümde okursanız geri kalan yıllar zor ve sıkıntılı geçecektir. Yine de karar verecek olan yine sizlersiniz.

Bütçenize Dikkat Edin

Hayatının genel bölümünde eline toplu para geçmeyen bireyler ilk kez bunu tecrübe ettikleri zaman sıkıntı yaşarlar ve bu çok normaldir. Üniversite öğrencisi iken de özellikle eline ilk defa toplu para geçen öğrenciler ay sonu veya burs/kredi vaktinden çok önce bitirirler. Bu tecrübeyi herkes hayatında bir kaç kez tadar ve bu sayede bütçe kontrolünün nasıl yapılacağını öğrenir. Eğer arkadaşlarınızdan borç alarak ay sonunu getirmeyi alışkanlık haline getirirseniz veya kampüs içerisinde kredi kartı dağıtan banka görevlilerinin eline düşerseniz üniversite hayatınız boyunca maddi sıkıntı çekeceğinize emin olabilirsiniz. İlk bir kaç ay masraflarınızı yazın, en çok masrafı nelere yaptığınızı belirleyin ve gereksiz masraflardan kaçının. Kitap masraflarından kurtulmak için ise sitemizi kullanarak PDF Kitap indirebilirsiniz. Bu sizi büyük bir mali külfetten kurtaracaktır.

İlk Sene Yurtta Kalmak Her Zaman Avantajlıdır

Üniversitenin ilk yılında öğrencilerin yurtta kalmalarında yarar var. Çünkü yurdun hem maddi, hem de sosyal açıdan kazanmanız gereken tecrübelerde büyük tesiri olacak. Örneğin üniversite yaşantısı başlar başlamaz evde kalmaya başlarsanız mutlaka bir ev arkadaşı bulmak zorunda kalacaksınız. Tek kalayım diyenlerde maddi sıkıntı içerisine düşebilir ve asosyal bir üniversite yaşantısına sahip olabilir. İkinci yıl eve çıkarsanız eğer ilk yıl yurtta kalmanız sayesinde sosyal bir birey olursunuz ve geniş bir arkadaş kitlesine sahip olursunuz. Bu sayede eve çıkacağınız arkadaşı seçmenizde kolaylaşır. Mecburen birisi ile eve çıkmamış ve 1 yıl boyunca tanıdığınız belki de aynı odada kaldığınız hayat tarzını az çok bildiğiniz bir ev arkadaşına sahip olabilirsiniz.

Uygun Fiyata Ev, Ev eşyası veya Yurt Bulun

Bu maddeyi bütçenin içerisine de dahil edebilirdik fakat ev kirasını ve yurt ödemelerini her ay gerçekleştireceğiniz için ayrı bir bölümde değinmekte yarar gördüm. Evinizi çok lükse kaçmadan, çok da kötü şartlarda/mahallelerde tutmanız büyük bir önem arz edecek. Özellikle bayan öğrencilerin bu konuya ehemmiyet vermesinde yarar var. Ayrıca ev ile okulunuzun/kampüsünüzün/fakültenizin yakın olması aylık 200-300 lira dolmuş parasını cebinizde tutmanızı sağlayacaktır.

Burs/Kredi Başvurularında Bulunun

Öğrencilik hayatında bursun ve kredinin büyük faydasını görürsünüz. Geri ödemeli kredi aldığınızda iş sahibi olduğunuz zaman keşke almasaydım diyebilirsiniz fakat evden gelecek para ile bursun vakitleri ay boyunca idare etmenizi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda ERASMUS düşünüyorsanız yurtdışı yüksek lisans burslarına göz atmanızda fayda var.

Yukarıda saydıklarımın dışında nelere dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • İlk yıl çömez muamelesi görmemek için sanki yıllardır üniversitede bulunuyormuşsunuz gibi bir havaya sahip olmanızı tavsiye ederim.
  • Çoğu öğrenci üniversiteye başlayıp yanlış arkadaşlar edinerek hayatını karartabiliyor. Bu yüzden arkadaş seçimlerinize azami dikkat göstermeniz sağlıklı bir eğitim hayatı için önemli.
  • Spor etkinliklerine, gezilere, üniversite topluluklarına (Eğitim Fakültesi Sanat Topluluğu, Türkçe Topluluğu, Tarih Topluluğu v.b) katılmanızda yarar var. Sosyalleşmenin ve kendinizi geliştirmenizin önünü açacaktır.
  • Pasonuzu, öğrenci kimliğinizi yanınızdan ayırmayın ve kaybetmemeye özen gösterin. Dolmuşlarda gösterme zorunluluğunuz olacağı için yanınızdan ayırmamanızı tavsiye ediyorum.
  • Devamsızlık hakkınıza dikkat edin. Çünkü hakkınızı doldurmanız halinde yaz sıcağında ve önemli günlerde okulda tek başınıza oturmak zorunda kalırsınız.
  • Derslere düzenli katılım göstermeniz ve düzenli not tutmanız vize ve final haftası için faydalı olacaktır.