Üniversiteye hazırlık döneminde olan her öğrencinin sorduğu soruların başında “Üniversite Hedefi Nasıl Belirlenmelidir?” Yer almaktadır. Her şeyden önce vurgulanması gereken nokta karar verdiğiniz bu dönemde aileniz, öğretmenleriniz, yakın arkadaşlarınız ve sizi tanıyan birçok kişiden daha fikir alacaksınız. Genellikle size bu fikirleri veren insanlar yaşadıkları, duydukları ya da sizin adınıza istedikleri için bu önerileri iyi niyetleriyle yapıyor olsalar ve sizin onları kırmadan dinlemeniz hem farklı fikirler edinmenize yardımcı olacak hem de kendi kararlarınızı verirken size küçük yönlendirmeler yapacaktır. Bu sürecin en sonunda unutulmamalıdır ki karar size ait olmalıdır.

İçinde yaşayacak olduğunuz üniversite hayatı, sizin yaşayacak olduğunuz sizin yetenek ve bilgi birikiminizi bir üst seviyeye taşıyacak olan ve sizi aynı zamanda hem akademik olarak hem de sosyal olarak geliştirerek hayatın içinde daha fazla yer edinmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden yapacağınız bu tercih insanların size söyledikleri doktor, mühendis, mimar ol gibi tercihlerin dışında sizi mutlu edecek, ilgi ve hedef alanlarınız içerisinde yer alan ve en önemlisi ben ne olmak istiyorum? Sorusuna yanıt verebilen bir tercih olmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu tercih hayatınızın sonuna kadar sizinle birlikte olacak ve yaşayacak olduğunuz hayata yön verecektir

Üniversite Hayatına Kendinizi Hazırlayın

Üniversite hayatı insanları akademik olarak geleceğe hazırladığı kadar karakter gelişimi konusunda da insanı fazlasıyla hazırlamaktadır. Burada temel nokta her ikisini bir arada götürebileceğiniz gibi birinden birinin seçimini yaparak kendinizi o alanda geliştirmenin yolları aramaktan geçmektedir. Örnek vermek gerekirse bu konuda seçeceğiniz kısım kendinizi akademik olarak daha fazla öne çıkarmak olursa seçeceğiniz şehir, bölüm ve üniversitede alacağınız eğitim şartlarını, bu tip seçim yapmış insanların daha önce bu kararları alırken nelere dikkat ettiğini araştırmanız gerekecektir. Aynı zamanda yurt dışında üniversite ya da yurt dışında yüksek lisans yapma gibi bir şansınız varsa da muhakkak göz önünde bulundurun.

Diğer seçimi yapıp kendinizi kişisel olarak geliştirmek isterseniz ise o şehrin ve üniversitenin size sunduğu imkânlara göz atmalı ve daha önce bu seçimi yapmış insanların hangi yollardan geçtiklerini ve neleri tercih ettiklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Doğru Meslek Seçimini Yapmalısınız

Eğitim hayatımız o kadar fazla uzun sürüyor ki, okul hayatımız sona erdikten sonra bizi nasıl bir yaşantının beklediğini bilmiyor bu konu hakkında fikir yürütemiyoruz. Üniversite meslek yaşantımızdan önceki son durak olduğu için onu diğer eğitim dönemlerimiz gibi tanımlamak ve kararlar vermek doğru olmayacaktır. Bunun sebebi ise üniversite yaşantısının bizi hemen sonrasında yaşayacak olduğumuz meslek yaşantısına birebir hazırlıyor olmasıdır. Bunun etkisini yaşantımızın sonraki dönemlerinde mutlaka görmekteyiz. Bu yüzden tercih yapılırken sadece okunacak olan üniversite yaşantısından çok ileri yaşantıyı, yani mezun olduktan sonrasını göz önünde bulundurarak kararlarımızı vermeliyiz.

Meslek seçimlerinde kendinize yol haritası olarak belirlemeniz gereken en önemli noktalardan birisi önemli kariyerlere sahip olmak adına geleceğin mesleklerini görüp, bu mesleklere yönlenmeniz olacaktır. Sağlık, gıda gibi güncelliğini tarihin her döneminde koruyan meslekler gibi şuan revaçta olmayan fakat ileride yükselecek olan meslek grupları bulunmaktadır. Bu meslek grupları gelişen teknolojik yaşantının etkileriyle ön plana çıkmaktadır.  Bu alanlarda kendinizi geliştirmeniz ve daha donanımlı, daha az bulunan bir bilgi birikimine sahip olmanız sizi alanınızda önemli ve aranan biri yapacaktır.

Mezun olduktan sonra başımıza gelebilecek işsizlik durumu ise mutlaka en baştan değerlendirmemiz gerekecek bir konu olmalıdır. O an ki değişken durumlardan dolayı imkânların kısıtlandığını mesleklerin tercih edilmesi bir problem olmayabilir fakat güncelliğini yitirmiş ve artık ihtiyacın az duyulduğu meslek gruplarını tercih etmemiz ileride bizi iş bulma konusunda probleme sokabilir. Bu yüzden henüz tercih etmeden bölümün bu sorunlarını tespit etmek sizin zamanınızı daha verimli kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Seçtiğiniz Bölümden Mezun Olan Kişilerle İletişime Geçin

Ne istediğiniz konusunda belirli kararlara vardığınızı düşünüyorsanız ve elinizde birden fazla seçenek varsa bu konuda yapmanız gereken yeni bir adım vardır. Seçmeyi düşündüğünüz bu bölümlerin acaba ne iş yaptıklarını gerçekten biliyor musunuz? Bunun için sizi en doğru cevaba uğraştıracak olan bu işi yapan insanlarla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse bilgisayar mühendisi ve yazılım mühendisi gibi birbirine iki yakın meslek grubu arasında tercih yapmak istiyorsunuz fakat Hangisinin ne iş yaptığını, gelir durumlarının ne olduğunu merak ediyorsunuz.

Bu tür soruların yanıtları kişilerin direkt kendilerinden öğrenilmediği zaman yanıltıcı olabilmektedir. O yüzden bu konuları inceleyen insanların yorumlarını dinlemek yerine direkt olarak bu meslekleri yaşayan insanlardan bu verileri toplamak tercih etmeyi düşündüğünüz bölümler arasında net bir ayrım yapmanızı sağlayacak ve seçim yapmanızı oldukça kolaylaştıracaktır. Bu sağlıklı bir tercih yapmanız için olmazsa olmazınızdır.

Üniversite Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken Koşullar Nelerdir?

Üniversite seçiminizi neye göre yapacağınız konusunda her kafadan fazlasıyla ses gelecek ve sizi farklı noktalara yönlendirecektir. Bu konuda en doğru sonuç elinizden geldiğince ve fırsatınız olduğunda kararları kendiniz vermeniz ve kampüsleri yerinde ziyaret etmeniz olacaktır. Gezemediğiniz kampüslerin ise internet üzerinden görüntülerine ulaşarak deneyimlemeniz yararlı olacaktır.

Derslikler, yeşil alanlar, kütüphaneler vs. birçok yeri inceleyip değerlendirmeniz gerekmektedir. Aklınıza takılan noktalar için üniversitenin bilgi hattını arayıp detayları bilgiler edinmeye çalışın. Üniversiteye basit bir mekan olarak değil, yaşayacağınız yer gözüyle bakın. Bunların dışında üniversite seçimimde nelere dikkat etmem gerekiyor diye soracak olursanız onlarda şu şekilde olacaktır:

  • Akademik Kadrosu : Bölümdeki hoca sayısı ve bu hocaların eğitim düzeyleri nedir? Aldıkları eğitim sonucunda ne seviyeye ulaşmışlar? Daha önce ne gibi iş tecrübeleri var vb. sorular üzerinden araştırma yaparak akademik kadroyu değerlendirmelisiniz.
  • Eğitim programı:  Lisans programları yani seçeceğiniz 4 yıllık bölümler. Kendi bölüm dersleriniz ve diğer bölümlerden alınacak olan seçmeli derslerin bir arada toplanması ile oluşur.  Bölümünüzün internet sitesini kontrol ettiğinizde bölümünüzde kaç ders var, hangi dersler var, açılan derslerin kaçı ilginizi çekiyor gibi soruların yanıtlarını arayın. Ne kadar fazla sayıda ders çeşidi ile karşılaşırsanız bu sizi o kadar ileriye taşıyacaktır. Az ders açılması daha az ilgili bir sistem demektir.
  • Kampüs Yaşantısı: Kampüs yaşantısı verimli olmayan üniversite olmaz. Apartman katında eğitim veren yerlerden uzak durun.
  • Mezunlar: Üniversitelerin iyi ve kötü olarak ne ürettiğini görmek isterseniz buna yanıt olarak mezunlar diyebiliriz. Sizler şuan aday olarak üniversite tercihlerinizi yapma durumundasınız fakat 4 sene boyunca bu sistemin bir parçası olacak tabiri caizse ürün olarak işleneceksiniz. Bir üniversitenin gerçek değerini o üniversiteden mezun olmuş öğrenciler belirler. Bu öğrencilerin üniversite hayatından sonraki dönemde nerede ne konumda çalıştıkları hangi okuldan hangi diplomayı aldıkları gibi durular o üniversitenin kalitesini belirler. İşyerleri bir elemanı işe almadan önce bu gibi detayların tamamını kontrol eder ve seçimlerini bu şekilde kullanırlar. O yüzden sizde üniversite araştırmalarını yaparken mezunların durumunu inceleyip o şekilde hareket ederseniz ileride daha prestijli bir iş hayatına sahip olmanız çok daha kolaylaşacaktır.
  • Burs İmkanları: Seçtiğiniz bölümde üniversitenin size sağladığı burs imkanlarını göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle yurt dışı yüksek lisans bursları, ileri zamandaki akademik kariyerinizde çok önemli bir yere sahip olacaktır.

Akademik kariyer ile ilgili daha fazla içeriğe ulaşmak için sitemizdeki PDF kitap indirme bağlantılarını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu bağlantılar, üniversiteye başladığınızda size mali yük olan kitaplardan da sizi kurtaracaktır.