Temel Yeterlilik Sınavı, bilinen ismi ile TYT Sınavı, şuanda güncel olarak üniversite sınavına girecek olan öğrenciler için 2.oturum sınavıdır. Bu sınavda öğrencilere Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinden sorular sorulacak. TYT Sınavı haziran ayının 1 hafta sonu yapılacak ve bu sınavda 120 soru sorulacak. Sınav süresi ise 135 dakika olacak. TYT sınavından bir gün sonra ise 2. ve 3.oturum sınavları olan AYT Sınavı ve YDT sınavları yapılacak.

  • TYT sınavının genel sınava olan etkisi ise %40 olarak belirlenmiştir. 

TYT Puanımın Hesaplanabilmesi için Kaç NET Yapmam Gerekiyor?

Yeni sınav sistemi ile beraber birtakım yeni kurallar eklendi. Buna göre TYT Sınavı puanınızın hesaplanabilmesi için Türkçe veya Matematik testlerinin birinden 0.5 NET yapmanız gerekiyor. Aynı kural AYT için de geçerli, çözeceğiniz testlerden en az birinden 0.5 net yapmanız gerekecek. 

Örnek vermek gerekirse bir öğrenci Türkçe testinden 5 net yaptı fakat matematik testinden 0 net yaptı. O halde öğrencinin sınav puanı hesaplanmayacaktır. Öğrenci hem Türkçe hem Matematik testinden aynı anda 0.5 net ve üzeri sonuç almak zorundadır.

TYT Sınavında Hangi Konular Çıkacak?

Temel Yeterlilik Testi’nde ise konu olarak genellikle 9 ve 10.sınıf konuları çıkıyor. Yapılan açıklama ve geçmişteki sınavlar göz önüne alındığında bu sınavda daha çok temel bilgiler ve bu temel bilgileri yorumlama becerisi ölçülüyor. TYT sınavında çıkacak sorulara hazırlık için sitemizde bulunan TYT Kitapları PDF kategorisini inceleyebilirsiniz.

TYT Sınavında Hangi Dersten Kaç Soru Çıkacak?

40 Temel Matematik
40 Temel Türkçe
7 Fizik
7 Kimya
6 Biyoloji
5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
5 Tarih
5 Felsefe Grubu
5 Coğrafya 
TYT Sınavında Hangi Dersten Kaç Soru Çıkacak?

TYT Baraj Puanları Kaç Olarak Ayarlandı? 

TYT sınavıyla bir bölüm tercihi yapmak için almanız gereken minimum puan 150dir.

Yine TYT’den 150’den yüksek puan almak şartı ile, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekmektedir. 180 puana ulaşan adaylar Lisans yani 4 yıllık fakültelere girebilecekler. 

200’den yüksek alırsanız bu puanı seneye kullanabiliyorsanız. Diğer bir anlatımla seneye sınava girmek isteyen öğrenciler, bu puanı kullanabiliyor ve bir daha TYT sınavına girmesine gerek kalmıyor. Bu sayede mezuna kalmak isteyen öğrenciler için avantajlı bir durum ortaya çıkıyor.

TYT ile Alım Yapan Bölümler Nelerdir? 

TYT ile alım yapan bölüm demek ön lisans olarak adlandırdığımız 2 yıllık bölümlerdir. Bu bölümler genellikle teknikerlik gibi meslek gruplarını barındırır.

TYT Kaynak Tavsiyeleri Nelerdir?

Kaynak tavsiyelerinde size bir marka ismi vermek yerine kendinize ve sınava uygun kaynağı nasıl seçeceğinize dair bilgi verebiliriz. Bu konuda izlemeniz gereken yol sınavın temel bilgiler ve bu temel bilgilerin uzmanlıkla yorumlanmasını istediğini varsayarsak alacağınız kaynak kitapların ÖSYM tabanlı olarak hazırlanmış olması ve ÖSYM tipinde yoruma dayalı, normal bilgi sorularına göre daha uzun sorularla hazırlanmış kitaplar olmasına dikkat etmelisiniz. TYT kaynak tavsiyesi için sitemizde bulunan ücretsiz PDF kitapları inceleyebilirsiniz.

TYT Puanımız Nasıl Hesaplanıyor?

ÖSYM sınava girilmeden önce derslerle ilgili katsayı bilgilerini sizlerle paylaşmaktadır. TYT sınavını yüzde olarak ele alırsak katsayılar %33 Türkçe ve matematik, %17 ise fen bilimleri ve sosyal bilimler şeklinde olmaktadır. Bu katsayıları 1 soru üzerinden ele aldığımızda Türkçe ve matematik 3.3, fen bilimleri ve sosyal bilimler 3.4 puan kazandırmaktadır.

Genel olarak yorumlama becerinizi ölçen bu sınav daha az bilgi gerektirmesi ve diğer sınav puanınızı etkilemesi sebebiyle oldukça önemlidir. Bu sınavı önemsemeniz durumunda elde edeceğini başarı ve fazladan kazanacağınız puanlar AYT kısmında yapacağınız hataların büyük kısmının üstünü örtmenize ve yolunuza daha sağlam adımlarla ilerlemenize sebep olacaktır.

Telegram Kanalımız: KATIL