Sözcükler cümleyi oluşturan en küçük birimlerdir ve insanların iletişim kurmalarında önemli bir role sahiptirler. Sözcükte anlam denildiğinde ilk akla gelen sözcüğün gerçek anlamıdır. Yani bir sözcüğü duyduğunuzda size ifade ettiği ilk anlam olarak açıklanabilir. Bundan başka sözcükler değişik anlamlarda da kullanılabilmektedir. Bu nedenle sözcükler kullanıldıkları anlama göre değerlendirilmelidirler. Sözcükte anlamla ilgili daha çok pratik yapmak için Benim Hocam Türkçe Soru Bankası PDF İndirebilirsiniz.

Sözcükte Gerçek Anlam

Bir sözcüğün gerçek anlamı ile kullanıldığı şeklidir. Buna örnek olarak ‘’Elinden düşürdüğü bardak kırıldı’’ verilebilir. Burada kırıldı kelimesi bir şeyin birkaç parçaya ayrılması olarak gerçek anlamı ile kullanılmıştır. Sözcüğün gerçek anlamı sözlükte yer alan anlamı olarak da ifade edilebilir.

Sözcükte Yan Anlam

Sözcüğün gerçek anlamı dışında kullanılmasıdır. Buna yakıştırma da diyebiliriz. Yani sözcüğün gerçek anlamının dışında farklı bir varlığın ismi olarak kullanılmasıdır. Örneğin ’’kapının kolu, çantanın gözü, bu örnekler çoğaltılabilir. Fark edileceği gibi kapıyı açmak için kullanılan bölüm kol olarak adlandırılmıştır. Yine çantanın içinde ki bölümler göz olarak adlandırılmış ve göz sözcüğü burada farklı bir anlamda kullanılmıştır.

Sözcükte Anlam – Mecaz Anlatım

Sözcüğün gerçek anlamından farklı bir amaçla kullanılmasıdır. Burada sözcüğün gerçek anlamından yola çıkılıyor olsa da kullanılış amacı farklıdır. Örneğin ’’Yeni komşularımız çok soğuk insanlar’’ burada soğuk kelimesi onların insanlar ile yakın ilişki içine girmiyor olmaları nedeniyle mecaz anlamda kullanılmıştır.

Sözcükte Anlam – Terim

Bir sözcüğün bilim, sanat ve meslekler ile ilgili konularda kullanıldığında kazandığı anlam olarak açıklanabilir. ‘’Ressamın çizdiği portreler adeta canlı gibi.’’ Bu cümlede kullanılan portre kelimesi terim anlamıyla kullanılmaktadır. Bunlara çok sayıda örnek eklenebilir ’’perde, kostüm, meridyen, palet vb.’’

Sözcüğün Somut ve Soyut Anlamı

İnsanların hayatında bir somut kavramlar vardır bir de soyut kavramlar. Somut olan kavramlar beş duyu organımız ile hissedebildiğimiz ve varlığı bilimsel olarak kanıtlanmış şeylerdir. Soyut olan kavramlar ise sadece varlığına inandığımız ve duygularımı ile hissedebildiğimiz şeylerdir. Sözcüğün somut anlamına örnek olarak ‘’koltuk, halı, kitap, eldiven’’ verilebilir. Bunlara dokunabilir görebiliriz. Oysa soyut anlamı olan sözcükler ‘’korku, sevgi, özlem, hırs’’ gibi sadece duygularımız ile hissettiğimiz kavramlardır.

Sözcüğün Somutlaştırılması ya da Soyutlaştırılması

Somut sözcükler kimi zaman da soyutlaştırılarak gerçek anlamından farklı olarak kullanılır buna da sözcükte soyutlaştırma denilir. Örneğin ‘’Böyle her şeye para harcarsan yanarsın.‘’ Burada yanmak sözcüğü ateş almak anlamında değil kişinin zora düşmesi anlamında yani soyutlaştırılarak kullanılmıştır. Somutlaştırmaya örnek olarak da ‘’Kötülere bir şey olmaz zaten’’ Burada kötü insanın kendisi anlamındadır ve kötülük kavramı somut olarak insanın karakteri anlamına gelecek şekilde kullanılmıştır.

Sözcükte anlam karmaşası yaşanmaması için cümle içinde hangi kullanıldığı anlamın dikkate alınması gerekmektedir. Cümle dikkatle okunarak sözcüğün anlamı ile ilgili ancak bu şekilde yorum yapılmalıdır. Daha fazla pratik yapmak için sitemizde bulunan ücretsiz PDF kitap indirebilirsiniz.

Telegram Kanalımız: KATIL