Merhaba arkadaşlar, size bu yazımızda soru çözme taktiklerini anlatarak soruları daha hızlı anlamınızı, çözmenizi ve bazen de bilginiz olmayan sorularda fikir yürüterek soruyu çözmenizi sağlayacağız. Bu taktikler başarılı öğrencilerinin neredeyse tamamının uyguladığı ve genelde bu sınav sisteminde sizi başarıya götürecek olan taktiklerdir. Adım adım bunları incelemeye başlayalım.

Soruyu Doğru Okuma

En temel nokta soruyu doğru okuyabiliyor olmanızdır.  Soruyu doğru okumak onu baştan sonra kurallarıyla okumak değildir. Soruyu belirli tekniklerle çözümleyerek en kısa yoldan anlamaktır. Bunun için öncelikle sorunun bize ne sorduğunu okuyarak başlamamız gereklidir. Daha sonra soruya adım adım göz atarken kesinlikle unutmamanız gereken yerlerin altını çizerek şıkları da göz önünde bulundurarak sorunun tam olarak istediği şeyi belirlememiz gerekmektedir.

Soruyu verilen bilgileriyle birlikte detaylı okuduğumuzda baştan sona ilerlediğimiz için sorunun başında verilenleri unutabilir, önemli detayları atlayabiliriz. Bu şekilde okumak hem detayları kesinlikle gözden kaçırmamamıza hem de soruyu tam olarak kavramamıza yardımcı olacaktır. Bunun bize kazandırdığı en önemli faydası ise zamandan kazancımız olacaktır. Bu yüzden soruları çözmeye başlamadan önce kendi kendimize Bu soruda bana sorunlar ne? Benden istenen ne? Bu cevaba ulaşmam için bana verilen bilgiler nelerdir? Şeklinde sorularak sorarak soruyu çözümlemeye bu şekilde başlamalıyız.

Bu konuda dikkat etmemiz gereken diğer önemli bir konu ise bize sorulan hiçbir soruya kişisel fikirlerimizi katmamamız gerektiğidir. Yani soruları okurken veya okuduktan sonra herhangi bir yerde konuştuğumuz, okuduğumuz, derslerde işlediğimiz vb. görüşlerle soruyu yorumlamamaktır. Özellikle Türkçe testinin paragraf ve Tarih dersinin sorularında çok sık şekilde bu hatalara rastlanmaktadır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ana soruda herhangi bir öznelliğe erişmeden tamamen nesnel yargılarla size ne sorulmuş, hangi bilgiler verilmiş gibi düşünmeliyiz. Bu konuda yaklaşmanız gereken en temel yaklaşım ise bu konu hakkında herhangi bir bilgisi olmayan bir insanın bu soruya nasıl yanıt vereceğidir. Soruda verilen bilgiler doğrultusunda hangi cevapları verebilecek olduğudur.

Soruları doğru okumamız kısmında bahsedilecek son kısım ise aslında bu konunun en temel kısmı olan soruların sonunda bizden ne istediği kısmıdır. Bu kısım en çok dikkat etmemiz gereken yerdir. Bu konuda genellikle bilinen yanıltma yöntemi hangisidir?

Hangisi değildir şeklinde olsa da ÖSYM son zamanlarda en az – en çok gibi kelimelerle öğrencilerin dikkatin ölçmeye çalışmaktadır. Bu tip sorularda genellikle sorulan sorunun altı çizili olmaktadır. Kesinlikle çözüme başlamadan önce bu kısmı kontrol etmeniz gerekmektedir. Soruyu çözdükten sonra kontrol edip doğrusunu yapsanız dahi, kaybettiğiniz zaman size diğer sorularda eksi olarak geriye dönecektir. Bu konuda uygulayabileceğiniz yöntem ise bu tür soruların sonlarını kendiniz de belirli işaretlerle belirterek dikkat çekmeye çalışmak olacaktır. Sitemizde bulunan kitapları ücretsiz PDF indirerek soru çözme alışkanlığı kazanabilirsiniz. Bu sayede daha pratik bir şekilde soruları çözebilirsiniz.

Zaman Yönetimi

Soru çözme taktikleri içerisinde en önemli husus şüphesiz zaman yönetimidir. Bu sebeple çok fazla pratik yaparak zamanı lehinize çevirmeniz gerekmektedir.

TYT Sınavı

TYT Sınavı; 40 adet Türkçe, 20 adet Sosyal Bilimler, 40 Adet Temel Matematik, 20 Adet Fen Bilimleri sorularından oluşur ve toplamda 120 soru için 135 Dakika süreniz bulunmaktadır.

AYT Sınavı

TYT Sınavında ise toplamda 80 soru için 180 Dakika süreniz bulunmaktadır.

TYT sınavını ele aldığımızda hemen hemen soru başına 1 dakikanın düştüğünü görmekteyiz.  Burada önemli olan önem verdiğimiz ve daha zorlayıcı olan alanlara soru başına 2-3 dakikanın üzerinde vakit ayırabiliyor olmamız olacaktır. TYT sınavında tüm dersler aynı kitapçık içinde bulunduğu için bu planlamayı yapmanız ve önceden çalışmanız çok önemli olacaktır.

Öncelikle sınavda kendinize çözüm için belirli bir ders düzeni belirlemeniz size kolaylık sağlayacaktır. Bu ders çözüm düzenini belirlerken zaman, motivasyon kavramlarını ön planda tutmanız gerekmektedir. Bir sayısal öğrencisi olarak benim için Türkçe ve Sosyal bilimler testi çok zor olmayan, hızlı bir şekilde çözebildiğim sorular oldukları için ben hem motivasyon hem de zaman yönetimimi daha sağlıklı yapmak için bu dersleri ilk başta çözerdim. Sonrasında yine gayet hızlı çözdüğüm Fen bilimleri testini çözerek son sıraya Matematik sınavını bırakırdım. Sıralamam Türkçe – Sosyal Blimler – Fen Bilimleri – Matematik şeklinde olurdu.

Sınav anında bir heyecan durumu olduğu ve bu ilk 3 derste hızlı bir şekilde çözüm gerçekleştirebildiğim için herhangi bir yorulma hissetmeden Matematik testine geçiyordum. Bu şekilde kalan dakika / soru sayısı yaparak matematik testinde her bir soru başına ayırabileceğim zamanı net olarak biliyor ve çözümlerimi ona göre gerçekleştiriyordum. Bu şekilde 2 sene girdiğim sınavın ikinci senesinde tüm soruları görerek, çözümlerini gerçekleştirmiştim.

Yani bir sayısal öğrencisi olarak benim için önemli olan alanların zaman yönetimini daha iyi sağlayabileceğim şekilde çözümlerimi gerçekleştiriyordum. Sizlerde farklı öğrencilerin yöntemlerini birebir uygulamak yerine hızlı olduğunuz daha seri çözümler gerçekleştirebileceğiniz dersleri ön plana atarak planlamanızı bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Zaman planlaması konusunda çok önemli olan ikinci bir konu ise saat kontrolünü sağlamaktır. Sınavdan önce girdiğiniz deneme sınavlarında bunun sürekli olarak antremanını gerçekleştirip her soruya ayıracağınız zamanın ne kadar olduğunu çok iyi şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Her soru üzerinde maksimum olarak durabileceğiniz bir süre belirledikten sonra eğer bir soru üzerinde o süre kadar düşünmüşseniz ve çözüme henüz daha çok varsa o soruyu atlamanız sizin yararınıza olacaktır. 1 soruya takılıp kalarak aynı testin çok daha kolay sorularını çözememe ihtimaliniz artacaktır.

Şıklardan Soru Çözme

Soru çözme taktiklerinden bir diğer olan şıklardan soru çözmeye, cevaplardan yola çıkarak soruyu çözme veya deneme yoluyla çözme de diyebiliriz. Aslında istesek de istemesek de birçoğumuz bu metodu çoğu soruda farkında olmadan kullanıyoruz. Mesela boşluk doldurma içeren Türkçe testlerinde, boş bırakılmış olan yere aşağıdakilerden hangisi gelebilir denilen sorularda bu yöntemi kullanıyoruz.

Bizim farklı olarak uygulayacağımız yöntem ise diğer derste olacaktır. Bazı sorularda özellikle matematik testinin sorularında cevabı bulmak çok fazla zaman almaktadır. O yüzden soruyu okurken en başta da belirttiğimiz gibi cevaplara da bakarak cevaplarınızı denemeniz  soru çözme taktiklerinden bir tanesidir. Cevapları deneyerek eleme yoluyla yapılacak ve normal şartlarda zaman alacak bir soru size hem zaman hem de havadan bir soru kazandıracaktır.

Değer Vererek Çözüm Gerçekleştirme

Değer vererek çözüm gerçekleştirme özellikle temel matematik testindeki sorularda fazlasıyla işe yarayan bir metottur. Temel matematik testinin en yoğun olarak barındırdığı soru tiplemeleri problemlerdir. Problem soruları çözümlenirken sorularda istenenlere göre değerler verilmesi sorunun çözümünü oldukça hızlandıracak ve sizi kesin bir şekilde doğru şıkka yönlendirecektir.

Değer verme yöntemini kullanabileceğiniz bir diğer soru tipi ise çarpanlara ayırma sorularıdır. Eğer çarpanlara ayırma yöntemlerini bilmiyorsanız ve soruyu hiçbir şekilde çözemeyecekseniz uygulamanız gereken bu yöntem X ve Y sayılarına değer veya değerler verilerek çözülmesiyle elde edilmektedir. Bu yöntem de temel ele alınması gereken durum paydaları 0 yapacak olan değerleri vermemek ve en az 2 farklı sağlayıcı değer vererek bu soruları çözümlemektir.

Soru çözme taktikleri ile son olarak vermem gereken küçük bir bilgi kısmı ise cevapları kodlama kağıdına işaretlemeniz ile ilgili olacaktır. Her sorudan sonra işaretleme yaptığınız takdirde kaydırma vb hata yapma şansınız kalmayacaktır fakat bu sizin zamanınızı alacak ve dikkatinizi fazlasıyla dağıtacaktır. Toplu olarak cevapları işaretlemek ise bazı şeyleri gözden kaçırmanızı sağlayacak ve vereceğiniz yanıtlarda yanılabilme ihtimalinizi arttıracaktır.

Bu yüzden size soru çözme taktiklerinde son tavsiyemiz: 10arlı tekrar halinde cevapları kodlama kağıdınıza işaretlemeniz ve boş soruların yanına işaret koymanız olacaktır. Bunun avantajları;

  • Zaman kaybınız azalacaktır.
  • İşaretleme yapıldığı için kaydırma ihtimaliniz düşecektir.
  • Aynı şıkkın arka arkaya 7-8 defa gelme durumu olursa zamanında müdahale edebileceksiniz.