Yorucu ve yıpratıcı geçen uzun bir sınav hazırlık döneminden sonra gelen sonuçlar karşısında şaşırmış ve mezuna kalmalı mıyım? Diye düşünüyor olabilirsin. Hiçbir tercih yapmadan ya da herhangi bir lisans bölümünü tercih edip kazanmana rağmen yerleşmeden tekrar sınava hazırlanmaya karar vermek yani mezuna kalmak, sınava hazırlanan öğrencilerin istedikleri sonucu elde edemediklerinde üzerinde fazlasıyla düşündüğü bir alternatif yönteme dönüşüyor. Bazı öğrenci karakterleri için kesinlikle doğru bir karar olan mezuna kalma tercihi, bazı öğrenciler içinse çok daha kötü sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle bu kararı vermeden önce avantajlarını, dezavantajlarını dikkatlice araştırmak ve risklerini göz önünde bulundurmak çok önemlidir.

Mezuna Kalmak Neden Tercih Edilir?

Sınava hazırlanan birçok insan sınav çalışma temposunu son sene içerisinde yükselttiği için genelde “Bana bir sene fazladan verseler çok daha fazlasını yapabilirdim.” Şeklinde düşünmeye başlar. Kimi öğrenciler bunu henüz sınav sonuçlanmadan kabullenip, sınava o psikolojiyi görmek için girse de çoğu öğrenci bu durumu sınav sonuçları hatta tercih sonuçlarından sonra kanıksayıp kabullenir.

Varsayalım ki sınava girdiniz ve bu sınavda elinizden geleni yaptınız fakat istediğiniz sonucu elde edemediniz. Burada en önemli nokta istenilen sonucun ne olduğunun kavranmasıdır. Sınavdan önce ne istediğini bilmeyen birisinin kendi yapabileceklerinin farkında olmadığını varsayarsak bu aday aldığı sonucu net bir şekilde değerlendiremeyecek ve yapacağı tercihlerde hata yapmasına sebep olacaktır. Bu yüzden ne yapabileceğinizi bilmek, hangi seviyede olduğunuzu görmek ve daha da önemlisi tamamen yüksek verimle çalıştığınız bir sınav hazırlık dönemi sonunda sınavda yaşanan talihsizliklerden dolayı tekrar sınava hazırlanma kararı vermek tercih edilebilir.

Hedeflerin ne olduğu aşamada çok önem kazanmaktadır. Eğer bir kişi kendi yapabilecekleri bilmesine rağmen kapasitesinin üstünde olan bir hedef için tekrar bir sene daha hazırlanma kararı alıyorsa bu karardan önce mutlaka kendine “Ben sınırları zorlayıp yüksek verimle çalışabilir miyim?” sorusunu sorması gerekmektedir. Eğer bu sorunun yanıtında kendine tam olarak güvenmiyorsa mezuna kalma kararı almak yerine kendisine uygun bir tercih listesi hazırlaması çok daha doğru olacaktır.

 

Ne İçin Mezuna Kalmak İstediğini Belirlemen Gerekiyor

Mezuna kalma kararından önce cevaplanması gereken en önemli sorulardan biri de “Ne için mezuna kalıyorum?” sorusuna verilecek cevaptır. Hayatınızda belki ilk bakışta küçük gelebilir ama 1 yıl gibi önemli bir zaman dilimini ve yüksek psikolojik yıpranma dönemini tekrar yaşamanız anlamına gelmektedir. Hedeflediğiniz, hayal ettiğimiz bölüm ve üniversite ile ilgili ne kadar bilginiz var? Mezuna kalmayı hedeflerken seçeceğiniz bölümle ilgili hayaller kurmuş olabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse mezuna kalma döneminde en çok yaşanan durum bir üniversite içinde bir bölüm belirlemek, araştırmalarımı her şeyi yaptım fakat şuan o bölüme giremiyorum ve farklı bir üniversite aynı bölüm dahi olsa okumak istemiyorum diyerek kendini tek bir hedefe zorlamaktır.

Sınav dönemi boyunca tek bir okul, tek bir şehir, tek bir bölüm belki tek bir hoca dahi senin hedeflerinde etkili olmuş odaklanmana sebep olmuş olabilir ancak normal hayatta hiçbir zaman tek seçenek yoktur ve olmamalıdır. Bu sebepten dolayı öncelikle gerçekten başarmış olduğunuz derece ile size uygun olan bir eğitim programının olmadığına karar vermelisiniz. Eğer bu derece ile gireceğiniz yerlerde mutlu ve başarılı olacak iseniz 1 senenizi kaybetmenize çok gerek kalmamış demektir.

Mezuna Kalmanın Avantajları

Mezuna kalmış durumda olan bir öğrenci mevcutta son sınıf olan lise öğrencilerinden daha tecrübeli ve daha bilgili olur. Geçtiğimiz sene birebir olarak bu sınav dönemini geçirmiş biri olarak hem konular üzerindeki birikimi hem de psikolojik olarak nasıl davranacağının tecrübesi ile bu süreci hiç yaşamamış olan öğrencilerden bir adım daha önde başlamış olacaktır. 

Okul hayatı yaşayan lise öğrencilerinin sınav dönemleri – ödevleri – devam zorunlulukları gibi yeri geldiğinde engelleyici ve dikkat dağıtıcı olan bu tür durumlar olmadığı için daha odaklanmış ve bireyin kendisinin belirlediği bir düzen içerisinde hareket etmesini sağlayacaktır. Zamanınızı istediğiniz gibi düzenleme şansına sahip olacaksınız. Lise okuyan öğrencilerin gündüz okul dönemi olduğundan dolayı geceleri uyuması gerekir fakat mezuna kalan bir öğrenci günün hangi kısmında verim alıyorsa o zaman diliminde çalışarak verimini arttırabilir. Kendinize özel hazırlayacak olduğunuz ders çalışma programına göre kendinize daha fazla deneme sınavı yapabileceksiniz.

Son sınıf öğrencilerin genel olarak okul döneminden dolayı sosyal ortam dediğimiz bir nevi içlerini boşaltma zamanlarına vakit bulamaması sınav döneminin daha zorlayıcı geçmesine sebep olur. Bu şekilde boşa kalan zamanı artan kişiler kendilerini psikolojik olarak daha çok rahat hissettirerek motivasyon düzeyini yeterli seviyede tutabilirler. Lise son öğrencisi olarak konuları yetiştiremediğin için sınavda başarısız olduğunu düşünüyorsan rahatlıkla kaldığın yerden devam edebilir, daha önce çalıştığın konuların üzerinden çok daha hızlı bir şekilde geçerek diğer adaylardan çok önce deneme sınavı çözmeye başlayabilirsiniz. Ücretsiz PDF indirmek için ise deneme sınavları kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Mezuna Kalmanın Dezavantajları

İçinde bulunduğunuz yaş itibariyle diğer arkadaşlarınızın üniversite yaşantısını içinde olduğunu düşünmek sizleri huzursuz edebilir. Eğer sürekli olarak onların üniversite hayatında yaşadığını sizin ise evinizde üniversite sınavıyla tekrar uğraşacak olmanızı düşünürseniz bu durum sizi psikolojik olarak yıpratacak ve belki de diğer adaylara göre en büyük şansınız olan zamanınızı ve tecrübenizi verimli olarak kullanma ihtimalinizi ortadan kaldıracaktır. Psikolojik olarak hassas insanlar için bu süreç çok daha yıpratıcı hale gelebilir.

Aile ve çevrendeki arkadaşlarının bu süreç size vereceği destek çok önemli olacaktır. Tüm mezun dönemi boyunca sizin 1 sene daha boş kaldığınızı söyleyen, başarısız olduğunuzu hissettiren, bu yılda kazanamazsanız durumunuzun iyi olmayacağını söyleyen çevreniz olacaksa mezuna kalma işini çok daha fazla gözden geçirmenizde fayda olacaktır. Bu sürece başlamadan önce çevrenizden destek almak sizin en önemli silahınız olacaktır.

Tek başınıza kalmanız ve diğer arkadaşlarınızın tamamının üniversite olma durumunun en olumsuz sonuçlarından biri de yalnızlıkla birlikte gelen asosyalleşme durumudur. Üniversite hayatına giren arkadaşlarınız yeni tanıştığı insanlarla farklı şehirlerde farklı şeyler ile meşgul olurken sizin tamamen eve kapanacağınız bir sene sizin oldukça yıpratacaktır. Kendi kendinize yetebilen, yalnızlıktan bunalmayan bir insan dahi olsanız bu süreçte size mezuna kalma konusunda eşlik edecek bir arkadaş edinmeniz çok faydalı olacaktır. Kütüphane gibi toplu çalışma alanlarında bu şekilde ikinci veya daha fazla sınav dönemine hazırlanan insanlarla tanışmak ve konuşmak hem tecrübe kazandıracak hem de sizin motivasyonunuzu arttıracaktır.

Gereğinden fazla bir süre ve kapalı kalmak ve çalışmaya çalışmak fiziksel olarak sizi yıpratabilir. Öğrenci olduğunuz süreçte ister istemez yaptığınız düzenli ve sürekli olarak yürüyüş yapmak, hava almak gibi durumlar daha dinç bir birey olmanızı sağlar. Hareketsizlik sağlık problemlerinizi tetikleyecek seviyeye geldiğinde buna önlem almak gerekir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ile  “ Zaten önümde oldukça uzun bir dönem var ve bende zaten tecrübeliyim bir şekilde başlarız” diye düşüncelere kapılıp çalışma temponuzu düşük tutmak veya ertelemektir. Unutmayın ki mezuna kalmış bireyler olarak en başta yüksek tempo ile başlamazsanız sonlara doğru diğer adayların size yetiştiğini görmek motivasyonunuzu düşürecek ve onlardan daha geriye düşmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden en baştan yüksek bir özveri ile planlama yapılarak yüksek bir tempo ile ders çalışılmalıdır.

Telegram Kanalımız: KATIL