Sayısal bölüm okuyan öğrencilerin sözel bulduğu için, sözel bölüm okuyan öğrencilerin ise sayısal bulduğu için zorlandığı ve sevemediği her bölümün başında kocaman bir yük olan bir derstir coğrafya dersi. Genellikle bu ders en son çalışılmaya bırakılır. Öğrencilerin çoğundan tarih yapabiliyorum ama coğrafyayı bir türlü yapamıyorum gibi cümleler duyabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere coğrafya dersine nasıl çalışılır? bunu anlatacağız.

Coğrafya dersi, içerisinde ezber bilgileri barındıran ve bu ezber bilgilerin sayısal işlemlerle birlikte kullanıldığı genel kültür yardımıyla yorumlandığı yetenek gerektiren bir derstir. Coğrafya dersini sevmeyen öğrenci sayısı çok fazladır. Sayısal öğrenciler tarafından anlaşılmakta güçlük çekildiği için sözel ve eşit ağırlıkçılar tarafından ise ne kadar zor olabilir ki gözüyle bakılıp önem verilmediği için bir türlü yeterli başarı seviyesine ulaşamamış bir derstir.

Coğrafyaya İlgi Gösterin

Öncelikle bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri coğrafyanın kolay bir ders olmadığıdır. Aslında hiçbir ders kolay değildir fakat coğrafya diğer derslerden farklı olarak net bir ayrımı olmayan 2 bölümünde önemli kısımlarını içinde barındıran bir ders olmuştur. Özel ilgi göstermediğiniz durumlarda karşımıza çok daha zor şekilde gelecektir. Son dönemlere bıraktığınız takdir de yoğun bilgi içeren seviyesinden dolayı hem sizi yormaya başlayacak hem de istediğiniz başarı seviyesine ulaşamadığınız için tamamen odağınızı kaybetmenize sebep olacaktır. Bu nedenle son dakika çalışmaya başlamamak bu dersin çalışmasında belirlenmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Bu durumun fizik dersinde de yaşandığını düşünürsek iki dersin zorluk seviyelerini karşılaştırabiliriz.

Aslında diğer tüm derslerde olduğu için bu dersin de özel bir yetenek gerektirdiği insanlar tarafından söylenir fakat bu becerilerimiz bize sadece bu derslerde başarılı olmamız için yardımcı olur tamamen başarıyı sadece bu becerilerin sağlaması beklenmesi gereken bir durum olamaz. Bu durumda coğrafya dersinde başarılı olmanın en temel yolu dersi düzenli ve tekrarlı biçimde çalışmaktır. Bu başlığımızda sizlere TYT Coğrafya ve AYT Coğrafya testinde kullanabileceğiniz yolları göstererek coğrafya dersinde daha başarılı olmanızı sağlamak istiyoruz. Nedir bu metotlar?

Harita Üzerinden Çalışmaya Özen Gösterin

Gözlerimizi kapatıp bir makine hayal etmemizi istediğimizde aşağı yukarı hepimizin kafasında sabit cisimler canlanacaktır. Bunlardan farklı olarak bir nehir bir dağ hayal etmenizi istediğimizde ise kafanızda renkler canlanmaya başlayacaktır. Detaylar şekillenecek ve tanımlamalar oluşacaktır. Aslında coğrafyanın en büyük gücü görsel temeli barındırmasıdır. Kafamızda kodlayacağımız bu görsel şemalar ile çözemeyeceğimiz soru olmayacaktır. Şekli çizdikten sonra renklendirerek konuları çalışırken kendi çizdiğimiz ve soyutladığımız bu şekilleri çizerek konuları hatırlama şansımızı çok daha yüksek oranlara çekebiliriz. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış ve önerilen bir metottur. Örneğin karstik şekilleri çizerek daha hızlı öğrenebilirsiniz.

Kısa Yollar ve Görsellerden Yararlanın

Coğrafya dersi çok fazla bilgi içerdiği için konu hakkında tam bilgilerin verilebilmesi için konu anlatım kitaplarında uzun uzun detaylar yazılır ve genelde bu uzun bilgiler içerisinde sınavlarda doğrudan sizin karşınıza çıkmayacak ama hatırlamadığınız takdirde sorun yaşayacağınız detaylarda yer almaktadır. Bu noktada izlemeniz gereken yöntem konunun özüne odaklanıp bu küçük bilgileri belirli kısa yollar oluşturarak takip etmek olacaktır. Kendinize hazırlayacağınız küçük not kartları ile bu kısa yolları öğrenecek ve daha verimli şekilde coğrafya dersini çözmeye başlayacaksınız.

Dilsiz Harita Kullanmaya Çalışın

Coğrafya dersinin öğrenciler tarafından en zorlanılan kısmının dünya üzerinde yer alan göl, dağ, ülke gibi noktaların ezberlenmesi olduğunu söyleyebiliriz. Çalışmalarınızda zaman kazanmak ve veri kalıcılığını arttırmanızı sağlayacak yöntemlerden bir tanesi de dilsiz haritalar kullanmaktır. Ne olduğunu bilmeyenler için ise dilsiz haritalar beyaz ve içi boş olur. Sitemiz üzerinde bulunan ücretsiz PDF kitaplar arasında dilsiz harita bulabilirsiniz.

Hem Türkiye hem de dünyanın dilsiz haritasından edinmeniz ve bu haritaları kullanmanız önemlidir. Öğrenmeye çalıştığınız konular ile ilgili bilgileri dilsiz haritaları sınıflandırarak üzerine yazmaya başlayabilir ve harita üzerindeki yerleri aklınıza kazımayı kolaylaştırabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse konunuz Türkiye üzerindeki göller ise ve elinizde Türkiye dilsiz haritası yer alıyorsa kendi elinizle bu harita üzerine göllerin yerlerine göre isimlerini ve özelliklerini yazmak hem ezberlemenizi kolaylaştıracak hem de size öğretecektir. Bilimsel yöntemlerden biri olan bu yöntem coğrafyanın ihtiyacı olan görsel ezber tekniğini devreye sokacak ve inanamayacağınız sonuçlar elde edeceksiniz.

Telegram Kanalımız: KATIL